Obvestila

VABILO K ODDAJI PRISPEVKOV: Rimski imperij kot vzorec: politični in literarni vidiki

22.12.2021

Številka bo posvečena vprašanju, na kakšne načine se rimski imperij v političnih in literarnih kontekstih kaže kot simbolni vzorec.

Vabimo vas, da izrazite svoj interes za objavo prispevka s kratkim povzetkom do 10. januarja 2022 na elektronski naslov romanempireasaparadigm@gmail.com.

Preberi več o VABILO K ODDAJI PRISPEVKOV: Rimski imperij kot vzorec: politični in literarni vidiki

Trenutna številka

Letn. 15 Št. 2 (2021): Stiki in izmenjave med književnostmi Srednje in Jugovzhodne Evrope in Latinske Amerike v času hladne vojne
					Poglej Letn. 15 Št. 2 (2021): Stiki in izmenjave med književnostmi Srednje in Jugovzhodne Evrope  in Latinske Amerike v času hladne vojne

Uveljavljeno pojmovanje hladne vojne temelji na vojnih, ideoloških in gospodarskih spopadih, ki jih je implicirala in ki so razdelili velik del sveta na dva nasprotna bloka. A ta globalni konflikt je treba razumeti tudi kot ključni dejavnik zbliževanja med narodi, ki zgodovinsko niso imeli posebno tesnih stikov. V tem pogledu je paradigmatična množica najrazličnejših izmenjav, ki jih je že zelo kmalu po revoluciji spletla Kuba z nekaterimi evropskimi državami. Geopolitične napetosti so tudi spodbudile pogled na intelektualca ali umetnika kot angažiranega kulturnega posrednika, močno predanega boju, ki je prerasel v svetovni ali vsaj mednarodni pojav. Pričujoča tematska številka revije želi spregovoriti o teh in drugih vidikih, ki se jim je dosedanja kritika malo posvečala in ki terjajo skupinsko obravnavo, da bi lahko bolje razumeli kompleksni pojav, pri katerem kulturno področje nenehno zadeva ob politične in ideološke sfere in pri katerem transnacionalni pristop ni le kvaliteta, temveč nuja.

Objavljeno: 28.12.2021

Celotna številka

Študije

Poglej vse številke