Človeški spomin kot dinamična akumulacija izkustva

Li Zehoujev koncept sedimentacije

  • Jana S. Rošker Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta
Ključne besede: Li Zehou, kolektivni spomin, moderna kitajska teorija, sedimentacija, primerjalna filozofija

Povzetek

Li Zehou sodi med najvplivnejše sodobne kitajske filozofe. V pričujočem članku si bomo podrobneje ogledali globinsko strukturo njegove teorije ter se posvetili analizi in interpretaciji njegovega koncepta sedimentacije (jidian 积淀), ki predstavlja osrednji pojem in paradigmatsko osnovo njegove miselnosti. V tem sistemu sedimentacija pomeni specifično vrsto kolektivnega spomina in proces, v katerem se informacije in izkustva v kodirani obliki nalagajo v našo zavest. V tem kontekstu avtorica analizira Li Zehoujeve poskuse izdelave dialektične rešitve protislovja med vsebino in obliko človeškega spomina. Skozi optiko tega pojma, ki ga Li razumeva kot akumulacijo družbeno racionaliziranih, arhetipskih form zaznave in izkušenj, ki so uskladiščene v človeškem spominu, bomo njegovo filozofijo tudi kritično primerjali z nekaterimi podobnimi, četudi ne identičnimi izhodišči moderne zahodne teorije.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Življenjepis avtorja

Jana S. Rošker, Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta

Jana S. Rošker je redna profesorica sinologije na Oddelku za azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Njena pedagoška specializacija in njeni raziskovalni interesi so povezani s kitajsko filozofijo ter metodologijo sinoloških raziskav. Je glavna urednica znanstvene revije Asian Studies in ustanoviteljica Evropskega združenja za kitajsko filozofijo (EACP).

Objavljeno
2018-12-27
Kako citirati
Rošker, J. S. (2018). Človeški spomin kot dinamična akumulacija izkustva. Ars & Humanitas, 12(2), 135-148. https://doi.org/10.4312/ars.12.2.135-148
Področje
Študije