Znanost, zgodovina, napredek: mit kot zgodba o času, ujeta med večnost in neskončnost

  • Miha Pintarič Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta
Ključne besede: zgodovina, napredek, mit, čas, večnost, neskončnost, znanost

Povzetek

The function of myth, just like that of science, is to achieve a uniform picture of the world in the human mind. Myth, however, is based on supposed truth, not reality. Rather than a beginning, it is the end of any possible discussion. The article, based on French mediaeval and renaissance literature, introduces a view on how Western consciousness wrestled itself out of myth and into history.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Življenjepis avtorja

Miha Pintarič, Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta
Miha Pintarič je redni profesor na oddelku za romanske jezike in književnosti Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, kjer kot strokovnjak za francoski srednji vek in renesanso poučuje starejšo francosko književnost. Raziskovalno se ukvarja s trubadurskim pesništvom ter problemom časa in ironije v francoski srednjeveški in renesančni književnosti. V slovenskih in tujih znanstvenih revijah je objavil več knjig in literarnih razprav. Piše tudi poezijo v slovenščini, francoščini, angleščini in hrvaščini ter esejistično prozo, za katero je dvakrat zapored prejel nagrado Sodobnosti za najboljši esej leta.
Objavljeno
2012-12-14
Kako citirati
PintaričM. (2012). Znanost, zgodovina, napredek: mit kot zgodba o času, ujeta med večnost in neskončnost. Ars & Humanitas, 6(2), 117-122. https://doi.org/10.4312/ars.6.2.117-122