Diskurzivno predstavljanje prosilcev za azil in nezakonitih priseljencev na Irskem

Avtorji

  • Elaine Burroughs Department of Geography, Rhetoric House, National University of Ireland, Maynooth, Co. Kildare, Irska
  • Zoë O'Reilly NIRSA, Iontas Building, National University of Ireland, Maynooth, Co. Kildare, Irska

DOI:

https://doi.org/10.4312/ars.7.2.59-70

Ključne besede:

Irska, migracije izven EU, azil, nezakonito priseljevanje, reprezentacija, kategorije, oznake, terminologija

Povzetek

V irski družbi obstaja negativen odnos do migrantov, zlasti tistih, ki niso iz Evropske unije. Negativno prikazovanje (ki diskurzivno izhaja tako iz političnih kot medijskih virov) je še posebej značilno za tiste, ki iščejo azil, ter za tiste, ki so opredeljeni kot nezakoniti priseljenci. Namen tega prispevka je osvetliti ta »tipa« migrantov, saj sta deležna manj znanstvene pozornosti kot druge kategorije migrantov, obenem pa jima je namenjena pomembna pozornost politike in javnosti. Prispevek se posebej osredotoča na kategorizacijo in označevanje priseljencev izven EU ter na terminologijo, ki se v ta namen uporablja. Avtorici razpravljata o tem, da nejasna uporaba ali zloraba oznak in z migracijami povezane terminologije prispeva k razvoju negativnih reprezentacij nekaterih vrst migrantov. Takšna raba jezika je impliciten politični način izključevanja. Medtem ko je sprejeto, da se je uporabi migracijske terminologije in praks označevanja težko izogniti, želita avtorici opozoriti na krivične tehnike negativne reprezentacije ter spodbuditi obzirnejšo in pravičnejšo uporabo migracijske terminologije.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Biografije avtorja

Elaine Burroughs, Department of Geography, Rhetoric House, National University of Ireland, Maynooth, Co. Kildare, Irska

Elaine Burroughs je doktorirala leta 2012 na Oddelku za geografijo na Univerzi v Maynoothu. Njeno doktorsko raziskovalno delo se osredotoča na predstavitev nezakonitih priseljencev na Irskem s pomočjo kritične analize diskurza.

Zoë O'Reilly, NIRSA, Iontas Building, National University of Ireland, Maynooth, Co. Kildare, Irska

Zoë O’Reilly je doktorirala leta 2012 na Oddelku za geografijo in medije na Univerzi v Maynoothu. Njeno raziskovalno delo, ki ga opravlja s pomočjo fotografije in participativnih vizualnih metodologij, se osredotoča na izkušnje prosilcev za azil na Irskem.

Prenosi

Objavljeno

31.12.2013

Kako citirati

Burroughs, E., & O’Reilly, Z. (2013). Diskurzivno predstavljanje prosilcev za azil in nezakonitih priseljencev na Irskem. Ars &Amp; Humanitas, 7(2), 59–70. https://doi.org/10.4312/ars.7.2.59-70