Art Music in Serbia as a Political Tool and/or Refuge During the 1990s

  • Melita Milin Srbska akademija znanosti in umetnosti, Muzikološki inštitut
Keywords: Serbian art music, music and politics, music and war, late 20th-century music

Abstract

The focus of the article is on Serbian composers’ responses to the turbulent political developements and wars during the last decade of the 20th century in ex-Yugoslavia. Both their creative work and political activism are considered. There was a general mistrust that art music could make a strong impact on political events, so that composing was mainly felt to be a refuge from brutal reality. Certain authors, however, expressed protest through their works, usually in indirect ways.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Melita Milin, Srbska akademija znanosti in umetnosti, Muzikološki inštitut
Melita MILIN je višja raziskovalka na Muzikološkem inštitutu v Beogradu. Doktorirala je na Univerzi v Ljubljani. Glavno področje njenega raziskovanja je Srbska glasba 20. stoletja v evropskem kontekstu s posebnim ozirom na opus Ljubice Marić. V letih 2001–03 je delala na projektu Glasbene skladnosti kot ogle- dalo medregijskih kulturnih odnosov v Srednji in Vzhodni Evropi, ki ga je vodil prof. H. Loos, Univerza v Leipzigu, in 2004–06 na projektu Srbska in grška umetna glasba. Osnovna raziskava za komparativno študijo s prof. K. Romanoujem z Univerze v Atenah kot vodjem projekta. Bila je soustanoviteljica in urednica prvih petih letnih zvezkov mednarodne revije Muzikologija (2001–2005), ki jo izdaja Muzikološki inštitut.
Published
2011-06-10
How to Cite
MilinM. (2011). Art Music in Serbia as a Political Tool and/or Refuge During the 1990s. Musicological Annual, 47(1), 209-217. https://doi.org/10.4312/mz.47.1.209-217
Section
Articles